Zoeken
  • Medical Meals

Huisarts start een voedselpraktijk.

Door: Cobine van der Louw, Brabants Dagblad


Bredase dokter, Jacqui van Kemenade wil geen symptomen bestrijden maar oorzaken zoeken. Huisartsen moeten oplossingen leveren. Veelal bestaan die uit het voorschrijven van medicijnen. Dokter Jacqui van Kemenade uit Breda kijkt liever verder. Dus begon ze een eigen voedingspraktijk.


Dweilen met de kraan open. Zo voelt het voor huisarts Jacqui van Kemenade (50) in Breda vaak als ze haar vak uitoefent. ,,Mensen komen met een hoge bloeddruk, pilletje erin. Diabetes? Prikje erin. Zo pak je alleen de symptomen op korte termijn aan. Niet de daadwerkelijke oorzaak van het probleem. Het zijn veelal westerse ziektes en dus het gevolg van een ongezonde levensstijl."


Van Kemenade was het zat dat mensen naar de pillen grijpen, om vervolgens naar de snackbar te gaan. Na tien jaar huisartsenpraktijk besloot ze het over een andere boeg te gooien. Anderhalf jaar geleden heeft ze een praktijk opgericht als voedingshuisarts. Van Kemenade: ,,Ik miste de mogelijkheid om te kijken naar preventie en levensstijl. Tijdens een consult heb je slechts tien minuten en moet je eigenlijk gelijk met een kant-en-klare oplossing komen. Het liefst ook inclusief een medicijn, want dan hebben patiënten het idee dat iets direct is verholpen. Dit is niet altijd mogelijk en ook zeker niet altijd de beste manier."

In haar praktijk richt ze zich op de achtergrond van mensen, hun cultuur, leefomgeving en gewoonten. ,,Dit is bepalend voor hoe je lichaam en geest functioneren. Stel je voor dat Nederland continu overstroomt. Dan kun je de dammen steeds hoger bouwen. Maar in mijn optiek is het kijken naar waar het water precies vandaan komt en hoe je dit kunt voorkomen een beter uitgangspunt."


Relaties

Allereerst gaat ze in gesprek. ,,Hier wil ik de tijd voor nemen. Ruim een uur vraag ik alles aan de patiënt. Dieetverleden, reizen, medische geschiedenis, eetgewoonten, sportperikelen, liefdesstatus en nog veel meer. Motivatie om iets aan te pakken is belangrijk. Daarna ga ik de medische boeken in. Probeer ik relaties te leggen tussen al deze informatie. Het voordeel van mijn status als huisarts is dat ik altijd kan vragen om aanvullende informatie. Soms laat ik een echo maken of bloed prikken voor meer gegevens."

Vervolgens maakt Van Kemenade een diagnose en een bijbehorend leefadvies. Dit gaat in overleg met de patiënt in het tweede gesprek. Hij of zij moet hiermee aan de slag gaan. Tussendoor kan er altijd contact worden opgenomen over de vorderingen.


Belangrijkste is om tot een patiënt door te dringen

Van Kemenade: ,,Het wordt nog altijd niet vergoed door de zorgverzekeraar, dus dit is iets waar ik rekening mee houd. Indien ze begeleiding willen, koppel ik hen aan een diëtiste. Dit wordt meestal wel vergoed. Verder werk ik goed samen met de huisartsen en de POH's (praktijkondersteuner huisarts) in Breda. Ik ben geen concurrentie van de zittende huisarts of de diëtiste maar een aanvulling."

Huisarts Suzanne Huyben uit Bavel staat achter de methode van dokter Van Kemenade. ,,Een levensstijl kan de achterliggende oorzaak van een ziekte zijn. In onze praktijk werken we met een diëtiste die dezelfde visie heeft." Volgens dokter Huyben is iedere patiënt verschillend. ,,Alle patiënten zijn op zoek naar een oplossing, maar niet per se alleen door middel van medicijnen. Het belangrijkste is om tot een patiënt door te dringen. Alles goed uit te leggen. Je zorgt zelf voor je gezondheid en niet de dokter. Die wijst je de weg. Dokter Van Kemenade is hierin erg sterk."

Inmiddels heeft Van Kemenade honderden mensen geholpen. Maar niet fulltime. ,,Ik ben daarnaast werkzaam als huisarts. Ik neem waar voor collega's. De combinatie vind ik leuk en zo blijf je ook goed op de hoogte."

Het advies dat ze meegeeft: ,,Behandel je lichaam als een Ferrari. Stop er goede voeding in. Bijvoorbeeld in een avocado zit veel vet. Maar dit zijn wel goede vetten. Zo moet er in een Ferrari ook olie. Koop dan de beste olie die er is."

0 reacties

© 2018 by Medical Meals. Proudly created with Bigbang.works

Contact

Medical Meals

Duinlustweg 16

2051 AA OVERVEEN

T: 06 83 60 54 18

 

info@medicalmeals.nl

Contactformulier