Zoeken
  • Medical Meals

Ziekenhuizen: een menukaart van maaltijden afgestemd op iedere ziekte.

Bijgewerkt: 1 feb 2018

Je zou verwachten dat ziekenhuizen (ook zorginstellingen in dit artikel) de meest gezonde menu's serveren. En dan het liefst maaltijden die ons helpen om (per ziekte) snel weer beter te worden en/of effectief een behandeling kunnen ondersteunen. Toekomstmuziek? Met de sterk veranderende voedingsindustrie en de opkomst van zoveel nieuwe food concepten zou je toch zeggen dat er nu al meer mogelijk moet zijn. Is een voedingsconcept verbeteren dan een moeilijke exercitie? En wat houdt een ziekenhuis tegen?


Innoveren in drukke tijden is lastig

Het is bekend dat onze zorgsector al een paar jaar de nodige uitdagingen heeft moeten incasseren: krappe budgetten, nieuw managementbeleid, personeelstekorten, etc. In zo'n situatie kun je eigenlijk niet van je zorgverlener verwachten dat ze continu met de meest innovatieve veranderingen komen, ook omdat ze het al druk genoeg hebben ons dagelijks de juiste zorg te bieden. Desondanks blijft het jammer dat een ziekenhuis met soms een legertje aan diëtisten, veel voedingskennis en een goed beeld van de patiënt, niet altijd tot het gewenste voedingsconcept kan komen. Uit een inventarisatie van Stuurgroep Ondervoeding onder 83 ziekenhuizen (i.o.v. ministerie van VWS, mei 2016, Dr. ir. Barbara van der Meij, Dr. ir. Hinke Kruizenga) concluderen de onderzoekers dat onder meer flexibelere eetmomenten, makkelijker bestellen, meer menu opties (en op de verschillende ziekten en aandoeningen afgestemd), monitoren van voedingsinname en snellere levering, belangrijke en bewezen verbeterpunten zijn.

Benut succesvolle concepten uit de markt

Als je de lijst van verbeterpunten van het bovenstaande rapport leest en je kijkt naar wat de markt momenteel aan voedingsconcepten te bieden heeft, dan hoef je niet ver te zoeken om te zien dat dit de succesfactoren zijn van de food delivery branche. Ergens is dit niet zo vreemd: we hebben met dezelfde consument te maken, weliswaar in een andere hoedanigheid. Is er een gouden combinatie te maken tussen de succesfactoren van food delivery en de expertise in een ziekenhuis (onderzoekers en voedingsspecialisten)? Volgens Medical Meals wel.

Wat houdt een ziekenhuis tegen?

  • Angst voor grote, extra kostenposten. Nieuwe implementaties binnen ziekenhuizen zijn in het verleden vaak gepaard gegaan met grote kostenposten. Hier loont het om te kijken naar voedingsconcepten die met minimale budgetten en vernieuwende businessmodellen geïntroduceerd kunnen worden (prijs per maaltijd, revenue sharing modellen). Hierdoor zou een ziekenhuis zelfs al met een klein budget nieuwe maaltijden kunnen introduceren.

  • Traditioneel denken. Een aantal van deze 'oude' gedachten zijn onder andere: dat nieuwe voedingsconcepten introduceren grootschalig is, dat intern geen overeenstemming wordt bereikt over de 'definitie' of voeding wel of niet werkt per ziekte, dat het lastig te combineren is met het huidige voedingsconcept en dat vernieuwing ook veel interne resources vraagt. Terwijl de (innovaties in de) markt deze hindernissen al ruimschoots getackeld hebben.

  • Lange contracten met cateraars. De meeste cateraars hebben de (meerjarige) prijsafspraken met ziekenhuizen vanuit een vast delivery model en voedselketen afgesloten. Het is dan ook goed voor te stellen dat aanpassingen hier niet direct kunnen worden doorgevoerd, en als dat wel zou kunnen dat daar een nieuw prijskaartje tegenover zal staan.

'Food for thought'

  • Kijk naar wat de foodmarkt te bieden heeft. De intentie voor nieuwe voedingsconcepten is bij ziekenhuizen zeker aanwezig. Door deze wensen, maar ook de (kosten) uitdagingen met partijen te delen, zullen zij op hun beurt weer met verfrissende en creatieve ideeën komen om te helpen.

  • Probeer het uit. Als uit de samenwerking met een partner een mooi idee ontstaat die qua kosten en concept passen bij het ziekenhuis, definieer dan een klein testproject om deze samen uit te voeren. Bij succes kan het project breder worden uitgerold, bij minder succes wordt het project gefinetuned of zonder hoge kosten beëindigd.

  • Samenwerken is het sleutelwoord. Betrek de cateraar, diëtist, onderzoeksafdeling of facilitaire afdeling bij het nieuwe idee. De beste voedingsconcepten die nu in de markt bestaan zijn geïnitieerd vanuit een patiëntbehandelplan die centraal staat in de samenwerking van alle disciplines. Betrek ook een partner die eventueel vanuit een ander (business of delivery)model kan ondersteunen. Zo ontstaat een projectgroep waarbij iedereen vanuit zijn eigen kracht bijdraagt.

Betekent dat een ziekenhuis meer met andere disciplines / foodpartijen moet samenwerken? Het wiel intern opnieuw uitvinden en alles zelf willen doen is sowieso niet meer van deze tijd. Als het verbeterde voedingsconcept betekent dat dit met meerdere partijen moet worden uitgevoerd, dan is dat zo. Zo kan een ziekenhuis ook eenvoudiger en op continue basis met de innovaties mee, die overigens elkaar steeds sneller opvolgen (personalised food en e-health) en daardoor niet jarenlang hetzelfde voedingsconcept hoeft te voeren.

Het resultaat? Een extra 'medicijn' voor de patiënt in de vorm van afgestemde voeding en voor het ziekenhuis: meer rendement uit en meer tijd voor persoonlijke zorg.

Meer informatie over dit onderwerp, ehealth of andere behandelmodellen met voeding?

Neem contact op met Medical Meals, food marketeer voor de zorgsector.

0 reacties

© 2018 by Medical Meals. Proudly created with Bigbang.works

Contact

Medical Meals

Duinlustweg 16

2051 AA OVERVEEN

T: 06 83 60 54 18

 

info@medicalmeals.nl

Contactformulier